PLANLAMA NASIL YAPILMALI ?

Burada aklımıza zamanı nasıl değerlendirebiliriz? Ondan nasıl faydalanırız? Sorusu gelmektedir. Bu sorulara cevap verebilmek için zamanı düzenleme tekniklerini bilmemiz gerekmektedir. İşte bu çalışmamızda bu teknikleri anlatmaya çalışacağız.

Zaman düzenlenmesinde öncelikle yapılması gereken  şey boş bir kağıt ve bir de kalem bulmaktır. Sonra bu boş kağıda aklımıza gelen tüm hayattaki hedeflerimizi rasgele yazmaktır. Listenize mümkün olduğunca her şeyi ekleyin. Sonra bunları aşağıda belirtilen şekilde üç guruba ayırmak gerekir.

1-En önemli amaçlarımız doğrultusunda yapılacak işler: En temel,en çok istenenler, olmazsa olmaz derecesine sahip olan hedeflerimiz yada işlerimiz.

___________________________________________

1- Mümin Sekmen, Ya bir yol bul, Ya bir yol aç, Ya da yoldan çekil, 1998, s.187

2- Alan Lakein, Zaman Hayattır, 1997, s.26-28

2-Daha az önemli işler (Orta derecede önemli gurup): Bunlar bir süre kenara bırakabileceğimiz işlerdir, ancak yinede önemini korurlar,olmasında yarar var diye düşündüklerimiz.

3-Temel işler, genel olağan işler (alt grup) : Bu maddeler bir kenara bırakıldıklarında herhangi bir sakınca doğurmazken olursa olur diye düşündüklerimiz.

Bu yapılması gereken amaçlarımızı, işlerimizi yukarıdaki gibi sıraladıktan sonra bu işleri uzun, orta ve kısa vadeli olarak planlamak gerekir.3

1-Uzun dönemli amaçlar ( Hayat boyu amaçlar) : ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2 – Orta dönemli amaçlar (Bir yıllık amaçlar ) : ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3 – Kısa dönemli  amaçlar (Bir aylık amaçlar) : ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Bu plan çıkarıldıktan  sonra çıkarılan maddelerin pratiğe dönüştürülebilmesi için tek tek ayrıntılı planının çıkarılması gerekir. Bundan sonra yapılacak iş bu planlar dahilinde her gün yapılacak işler listesi  çıkarmaktır. Sonra günün sonunda ya da günün başında bu listenin  nelerin yapılıp, nelerin yapılmadığının değerlendirmesini yapmaktır.

Bu planlama yapılırken aşağıdaki sorulara da sağlıklı cevap vermek zorundayız.

1-Zamanımın önemli bir bölümü nasıl geçiyor?

2-Gereksiz ne yapıyorum?

3-En iyi ne zaman çalışabilirim?

4-Beynim ne zaman dinlenmek ister?

5-Bütün gün boyunca ne yapabilirim?

6-Zaman problemlerimin sebepleri nelerdir?

7-Nelerin üzerinde çok fazla vakit harcıyorum?

8-Yaptığım işlerden hoşlanıyor mu yum? Hoşlanıyorsam nedenleri,hoşlanmıyorsam      nedenleri nelerdir?

_______________________________________________ 

3- Acar .Altaş – Zuhal .Altaş, Stres ve başa çıkma yolları, 1986, s.277

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir